Welk rapportcijfer geeft u voor deze vraag?

Tien tips voor goede vragen

Een vraag maken om van respondenten de juiste informatie te krijgen. Het lijkt niet zo moeilijk. Toch komt er best wat kijken bij het formuleren van een goede vraag. Daarom geven we je graag een paar tips.

  1. Zorg dat er altijd maar 1 vraag in een vraag staat. ‘Wat vindt u van de huismeester en zijn werktijden?’ is lastig te beantwoorden als je de huismeester wel goed vindt maar zijn werktijden niet.
  2. Formuleer een vraag zo kort en simpel mogelijk op een manier die iedereen begrijpt. Gebruik bijvoorbeeld geen (dubbele) ontkenningen.
  3. Formuleer een vraag neutraal, zodat je een respondent niet al een bepaalde richting op duwt.
  4. Zorg ervoor dat iedere respondent een voor hem/haar passend antwoord kan invullen als een vraag antwoordmogelijkheden heeft. Daar horen vaak ook opties als ‘weet ik niet’ of ‘niet van toepassing’ bij.
  5. Let er ook op dat de antwoorden bij de vraag passen. Stel je een vraag met ‘Hoe tevreden bent u ….’ dan horen daar geen antwoorden bij als mee eens of mee oneens.
  6. Gebruik zoveel mogelijk dezelfde schaal in een vragenlijst. Dus niet één keer een rapportcijfer, dan een 5-puntsschaal en dan een 7-puntsschaal. Zorg er ook voor dat ze altijd dezelfde kant op gaan: oplopend of aflopend.
  7. Houd het aantal open vragen in de gaten en kijk goed wanneer je ze stelt. Zo voorkom je dat mensen afhaken.
  8. Kijk goed naar de volgorde van de vragen. Wat helpt is om de vragenlijst in thema’s op te delen en te kijken binnen welk thema de vraag past.
  9. Bepaal of de vragen goed passen qua onderwerp van de vragenlijst. Is het voor de respondent een logisch geheel van vragen?
  10. Kijk of een vraag aan alle respondenten gesteld moet worden of aan een deel van hen. Als een respondent aangeeft de website niet bezocht te hebben, dan kan hij de vraag over wat hij van de website vindt overslaan.

En tot slot: je kunt niet alles via een vragenlijst uitvragen. Wil je bijvoorbeeld meer details weten, dan zijn kwalitatieve onderzoeken wellicht een betere optie. Wil je meer lezen over wat er komt kijken bij het uitvoeren van goed onderzoek? Lees dan de blogs van Karima.  

Ook interessant