Hoe ik mijn collega's van een hele andere kant leerde kennen....

Sinds een aantal maanden werk ik als adviseur bij KWH. Ik maakte kennis met 'Het Thuisgesprek', een relatief nieuw product binnen KWH waarmee je aan de hand van kaartjes op een andere manier in gesprek gaat met je huurders. Ik las de uitnodigende - soms uitdagende vragen - en wist het zeker: dit is dé manier om kennis te maken met mijn nieuwe collega’s.

Met deze gesprekskaartjes in hand ging in 2018 voor het eerst een aantal collega’s van KWH on tour door Nederland om te ontdekken wat thuis betekent voor mensen in een huurwoning. Ze doorkruiste heel Nederland, parkeerde het campertje voor de deur, klapte tafel en stoelen uit en trakteerde bewoners op koffie, vlaai én Het Thuisgesprek. Met behulp van de kaartjes vertelden bewoners wat zij belangrijk vinden. Wij luisterden en tekenden hun verhalen op in het boek Van Huis naar thuis. Iedereen heeft een thuis. Maar als we aan het werk zijn, vergeten we dat soms. Dan heet ‘thuis’ opeens ‘vhe’, verhuizen’ noemen we ‘mutatie’ en gaan we huurder niets iets ‘vragen’, maar ‘informatie ophalen’. Deze woorden scheppen afstand, maar de gesprekkaartjes weer een band.

Wat durf je te vragen?
Iedereen heeft een thuis. Dat verbindt. Daarover kun je in gesprek. Op een verjaardag. Bij de sportclub. In de buurt. Of als je – zoals ik - begint aan een nieuwe job. Nieuwsgierig zijn naar het thuis van je collega’s is een eerste stap in inleving voor ons professionals die dagelijks in en rond het thuis van zoveel mensen aan het werk zijn. Maar wat vertel je over jouw thuis? Wat durf je te vragen over het thuis van de ander? Met de gesprekskaartjes van het Thuisgesprek durfde ik het aan.

Verrassende ontdekkingen
Zo ontdekte ik tijdens Het Thuisgesprek hoe verschillend mijn collega’s eigenlijk wonen. In een woonboot met kwetterende eendjes, aan een hofje met witte woningen, in een studio boven een uitgaansstraat, vijf hoog met vier personen in een drie kamerappartement. Ik hoorde verhalen over fijne plekken in huis om je terug te trekken en om samen te zijn. Over contact met buren en over het ontbreken ervan. En ook over de mensen in hun leven die een thuisgevoel geven. Het leverde geanimeerde gesprekken op, een schat aan informatie en een basis voor goed contact en samenwerking.

De diepte in
Na Het Thuisgesprek met mijn nieuwe collega’s volgde de gangbare kennismaking zonder kaartjes. Dat waren hele andere gesprekken. Wat deed je hiervoor? Welke studie heb je gevolgd? Hoe ben je bij KWH terechtgekomen. Ook interessant, maar met de gesprekkaartjes ga je vrij snel de diepte in en kom je op onderwerpen waar je anders niet zo snel op zou komen. En ja, af en toe vergeet je dan even de gesprekskaartjes en haal je soms wel hele bijzondere informatie op, die je helaas niet altijd kunt delen in een blog...

Ook interessant