Afslag woonbeleving

Laatst stond ik op het balkon. De was binnenhalen. Het was een zomerse namiddag. Er was van alles gaande in de buurt. Zo waren een aantal kinderen aan het voetballen op het veldje. “Hij telt niet! Hij telt niet!”, riep iemand opeens. Dat triggerde mij om even stil te staan bij de buurt en onze woning. Letterlijk. Gewoon even aandachtig observeren.

Een momentopname van de buurt
In onze buurt zie ik zowel flats als eengezinswoningen. De eengezinswoningen zijn nieuwbouw. En sluiten esthetisch gezien beter aan bij de ook nieuw geplaatste straattegels. Verder een groot grasveld en wat bomen. Op deze zomerse namiddag zijn vrijwel alle parkeerplaatsen bezet. Bewoners zitten in hun tuin. Aan het genieten van de zon. Denk ik. En uiteraard de spelende kinderen op het grasveld. In de buurt ben ik niet actief. Wel voel ik me betrokken. Ja, over de woonomgeving ben ik tevreden. Waarom? Het is voornamelijk een gevoel. Ik kan het ‘mijn’ buurt noemen. Ja, hier woon ik prettig.

Dan de woning
Onderhoudsstaat? Check. Keuken, badkamer en toilet? Check. Alleen de elektrische boiler niet. Die ene waar ik het de vorige keer over had. Man, man, man wat een enorm ding is dat zeg. Verder werkt het prima hoor. Grootte van de woning? Had iets ruimer gemogen. Een extra kamer en een groter balkon zou ideaal zijn. Hé af en toe dromen moet kunnen toch. Overlast van de buren? Gelukkig niet! Met de buren naast ons hebben we heel goed contact. Met de overige buren kan je wel zeggen dat de small talk vibes er zijn. De flat? Mwuah het kan wat schoner. Oh en het is vervelend dat de deur beneden af en toe open blijft. Conclusie? Al met al ben ik redelijk tevreden over de woning.

En de woonbeleving van jullie huurders?
Is mijn woonbeleving representatief voor de hele wijk? Vast niet. Er zijn ongetwijfeld buurtgenoten die het anders beleven dan ik. Die liever nog meer groen in de wijk zien. Overlast van hangjongeren ervaren. Of die vinden dat het onderhoud van de woning onvoldoende is. Een echt goed beeld van de woonbeleving in de buurt krijg je dus door veel meer mensen te bevragen. Tip: terwijl je door Corporatieland navigeert, probeer afslag onderzoek Woonbeleving eens. Dit onderzoek geeft je dat brede inzicht. Wat je met het inzicht kunt? Vanuit het oogpunt van huurders werken aan woning- en wijkontwikkeling. De juiste prioriteiten stellen. Reken maar dat het tot andere inzichten leidt dan wanneer je bij strategisch voorraadbeleid vanachter je bureau kijkt naar sec de mutatiegraad, het bouwjaar, leegstandscijfers en onderhoudskosten.

Ook interessant