Heb je het je huurders al gevraagd?

27-03-2024

De afgelopen periode ben ik opvallend vaak benaderd over het thema (huurders)participatie. Zo ging ik eerder deze maand in gesprek over de werking van participatie en de behoefte aan 'gemeenschapsgericht beleid’ dat leidde tot een publicatie op LinkedIn. Binnenkort volgt een artikel in het Aedes Magazine, geven we een masterclass voor de VTW en leveren we op 18 april een bijdrage op de Corporatiedag. Mooi om te zien dat het thema zo actief wordt opgepakt!

En voor diegenen die al langer meegaan in onze sector... het is natuurlijk geen nieuws dat de zoektocht naar een juiste balans tussen formele en informele participatie, representativiteit en vinden van nieuwe vormen al heel lang teruggaat. 

Verhelderend vind ik daarom het sectoronderzoek dat we in september van 2022 hebben gepubliceerd. Want aan wie kun je beter vragen wat participatie is, hoe actief ze willen zijn en wat daarin bevorderend maar ook belemmerend werkt en welke rol de corporatie kan spelen? Precies,  aan de huurders zelf. Door juist dit thema vanuit de leefwereld van de huurder te bekijken, krijg je antwoord op de vraag wat je als corporatie kunt doen om de betrokkenheid van een grotere en diverse groep huurders te vergroten. Een van de opvallende uitkomsten is namelijk dat het helemaal nog niet zo slecht is gesteld met de bereidheid tot participeren, zolang je maar niet vanuit je eigen definities van betrokkenheid redeneert, vanuit je eigen systeem blijft denken en huurders vanuit je eigen kaders benadert. Dus ons antwoord: luister, verdiep en wees nieuwsgierig. Ga de wijk in en spreek die bewoner die je normaal niet spreekt, ook als er geen aanleiding is. Onderzoek de leefwereld, en bevraag huurders. 

In ons recent verschenen jaarplan laten we ook zien dat we niet voor niets zoveel verschillende vormen kwantitatief onderzoek ontwikkelen, en dat we  steeds meer kwalitatieve methodes toepassen voor corporaties dat helpt in het goede gesprek.

En er is nog veel meer te vertellen, dus wil je meer weten? Check dan even onze website, zoek ons op tijdens de Corporatiedag op 18 april of vraag het één van onze adviseurs. We helpen je graag verder!

Susanne Stouten
directeur-bestuurder

Ook interessant