Geef Thuis

Wat gisteren nog normaal gedrag was, is vandaag grensoverschrijdend. Handen schudden. Dichtbij staan. Niesen of hoesten in het openbaar. Het zijn bange dagen in tijden van Corona en quarantaine. Sociale isolatie zorgt voor eenzaamheid, zeker bij de oudere huurders. En we merken: corporaties willen wat doen. Actief hulp bieden! Na een belrondje met onze leden ontdekte ik betekenisvolle en creatieve initiatieven. Dat raakt. Dit is het moment waarop de sector het verschil kan maken. Om elkaar te helpen en inspireren tot actie, delen wij al die mooie initiatieven op onze website onder de rubriek ‘Raken zonder aan te raken’.

Balkonbingo
Bijvoorbeeld. Een groot aantal woningcorporaties belt de oudere huurders met de vraag: Hoe is het met u? Kunnen we iets voor u betekenen? Het is belangrijk er te zijn nu het nodig is. Even een boodschap doen of een maaltijd bezorgen. Klusjes oppakken en een keer extra schoonmaken. Buurtgenoten koppelen aan mensen die zich eenzaam voelen. Speciaal opgezette belteams trekken mensen uit hun isolement en eenzaamheid. Een zogenaamde ‘kletslijn’ voor mensen die verlegen zitten om een praatje. Ik hoor ook van ontroerende muzikale serenades, 9.000 brieven met zaadjes van Vergeet-mij-nietjes tot hilarische balkonbingo. En natuurlijk zijn er initiatieven voor huurders die moeite hebben de huur te betalen. Maar dat is niet nieuw. Die kunnen altijd op hulp rekenen.

#Stayhome
Bij KWH rijst natuurlijk de vraag: zitten huurders wel te wachten op het reguliere huurdersonderzoek? Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd! We kunnen er van alles van vinden, maar we kunnen het ook gewoon vragen. We vroegen het afgelopen dagen aan bijna 2.700 huurders. De meerderheid geeft aan het normaal en zelfs prettig te vinden om bevraagd te worden. Juist nu. En dat blijkt. Al bijna 14.000 huurders, en dat is veel, hebben deelgenomen aan het Sectoronderzoek Thuis. Het onderzoek loopt nog en we weten niet precies wat het Corona-effect is op het thuisgevoel, maar we zien al wel dat niet iedereen zich thuis voelt. En dat is zorgelijk in tijden van quarantaine.

#Rakenzonderaanteraken
Daarom zijn de genoemde initiatieven ook zo belangrijk. Hou vooral contact met de huurders. Laat iets van je horen. Geef thuis! Zo zorgen corporaties dat zij zich meer gaan thuis voelen. Suggesties en goede ideeën zijn altijd welkom, zodat wij ze kunnen delen. Blijf dus vooral insturen via kwh@kwh.nl en inspireer andere corporaties!

Blijf gezond!

Sven Turnhout