Welbions wint Escape Koffer

Aandacht voor laaggeletterdheid onder huurders

Welbions was één van de winnaars van de Escape Koffers die we onlangs hebben verloot. De Escape Koffer is een draagbare escaperoom die je laat ervaren hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven. De Escape koffer biedt een leerzame en prikkelende ervaring die bewustwording creëert. Kirsten ter Halle en Angelique Waijerdink van Welbions vertellen over hoe zij binnen Welbions omgaan met laaggeletterde huurders en hoe zij de Escape Koffer gaan inzetten.

‘Laaggeletterdheid is niet een apart thema bij ons, maar onderdeel van continue aandacht voor klantgericht schrijven. Klantgericht schrijven is een belangrijk thema waarbij we het belang van heldere en duidelijke brieven en e-mails onder de aandacht brengen bij collega’s. Het houdt onder meer in dat we onze brieven en e-mails op B1 niveau willen schrijven. We hebben al jaren schrijfcoaches op alle afdelingen. Deze coaches zijn aanspreekpunt voor iedere collega die wil sparren over een brief of e-mail. Voor veelgebruikte brieven maakten we sjablonen. Daarnaast organiseren de schrijfcoaches ook acties om heldere en duidelijke brieven onder de aandacht te houden. Laaggeletterdheid is hier onderdeel van. Zo hielden we een pubquiz waar ook vragen in zaten over laaggeletterdheid. Afgelopen najaar deden we een Luisterpanel met huurders en op dit moment spelen we een online Taalquiz waarbij we iedere week een spel doen. We willen dit jaar iemand uitnodigen die zelf laaggeletterd is of was, om vanuit zijn of haar ervaring tijdens een personeelsbijeenkomst hierover te vertellen. Alle collega’s volgden een training Klantgericht schrijven en nieuwe collega’s volgen een online schrijftraining.

Met de escape koffer zijn we heel blij! We gaan eerst met alle schrijfcoaches het spel doen en daarna kijken we hoe we het spel per team kunnen spelen. Vervolgens willen we de koffer beschikbaar stellen aan collega-corporaties hier in Twente.’

Meer lezen over laaggeletterdheid?
We weten dat laaggeletterdheid hand in hand gaat met onder meer lagere inkomens en een lager opleidingsniveau. Onder de sociale huurders in Nederland zal waarschijnlijk een aanzienlijk deel laaggeletterd zijn. Exacte cijfers zijn niet bekend. Eerder publiceerden we in samenwerking met Stichting lezen en Schrijven een artikel waarin we verder ingaan op wat dit betekent voor de dienstverlening van corporaties.