Verbinden in de wijk? Wijkagent Wilco doet het met succes

Ga vooral zelf de wijk in. Want daar gebeurt het.

Hoe kom je dichterbij bewoners in de wijk? Door vooral zelf de wijk in te gaan. Want daar gebeurt het. Wijkagent Wilco schuift bij ons aan voor de lunch en neemt ons en KWH-leden mee in zijn ervaringen. Als wijkagent merkte hij dat het soms lastig is in contact te komen met buurtbewoners. Hij kwam met verschillende initiatieven om contact te maken in de wijk. En met succes. De methodes van wijkagent Wilco worden inmiddels breed toegepast door andere maatschappelijke instellingen.

‘Mensen komen niet vanzelf naar je toe. Dus moet je zelf de wijk in als je wilt weten wat er speelt en leeft. Vanuit de systeemwereld naar de leefwereld.’ Als wijkagent Wilco zijn verhaal doet, wordt zijn bevlogenheid al snel duidelijk. Zijn drive om mensen in beweging te brengen. Op een praktische en doelmatige manier, buiten de gebaande paden om. Twee van zijn succesvolle methodes zijn de Mobiele wijktafel en Agent bijt hond:

Mobiele wijktafel
Twee stoelen en een tafel. Meer is het niet. Aan die tafel komen de verhalen van mensen uit de buurt los. Over hoe zij de buurt ervaren, wat zij prettig vinden of waarvan zij overlast ervaren. Het levert een schat aan informatie die direct toepasbaar is binnen de organisatie.  

In deze artikelen lees je meer over de mobiele wijktafel:
De agent heeft een stoeltje vrij
‘Mijn taak is zorgen voor verbinding’

Agent bijt hond
Geïnspireerd op ‘man bijt hond’ waarbij rond etenstijd wordt aangebeld bij nietsvermoedende mensen, bedacht Wilco ‘Agent bij hond’. ‘Mag ik mijn boterham bij je opeten?’ Deze vraag heeft Wilco al ontelbare keren gesteld in zijn wijk. Rond lunchtijd belt hij aan bij nietsvermoedende buurtbewoners om daar zijn boterham op te eten. Zelden wordt hij geweigerd. Tijdens het gezamenlijke lunchmoment leren zij elkaar beter kennen en van bewoners hoort hij wat er speelt in de straat.
Bekijk hoe dit er in de praktijk uitziet: https://www.youtube.com/watch?v=ycuEPc2pOqg

Ook interessant