Jaarafrekening van de energieleverancier, help!

Net voor het begin van het voorjaar ontvangen we bericht van de energieleverancier. Dat de jaarafrekening klaar staat. Het zweet breekt me uit. Elk. Jaar. Weer. Ahum, mag ik wat tromgeroffel voor de uitkomst: we krijgen geld terug. Joepie! Maar ja, wat zegt dat eigenlijk? Ja, dat we minder energie hebben verbruikt dan verwacht. Daar is dan ook alles mee gezegd….

Inzicht in energieverbruik
In november 2018 deed KWH onder ruim 10.000 huurders onderzoek naar duurzaamheid en energie. Eén op de tien huurders geeft aan niet goed op de hoogte te zijn van hun jaarlijks energieverbruik. Ons huishouden valt daar ook onder. Tijd om op onderzoek uit te gaan. Op de site van de energieleverancier vind ik allerlei interessante informatie. Zo hebben we inzicht in onze verbruikshistorie. Het eerste wat opvalt, elk jaar een lichte daling in het energieverbruik. Verder zie ik een lager verbruik ten opzichte van andere soortgelijke huishoudens.

Energiebewust
Ik ben eens nagegaan waar dat lagere energieverbruik vandaan komt. Ik vermoed bewustzijn. We zijn in het dagelijks leven bezig met energiebesparing. Net als 73% huurders uit het duurzaamheidsonderzoek. De vaatwasser en wasmachine gaan bij ons bijvoorbeeld pas aan wanneer deze vol zitten. Op een programma met een lage temperatuur. Ook houden we het bij korte douchesessies. En bij de aanschaf van huishoudelijke apparaten selecteren we op: prijs, kwaliteit en energielabel. Ik beken, de drive hierachter is vooral om geld te besparen. Een paar maanden terug werd onze gasboiler vervangen door een elektrische boiler. Je kunt je voorstellen hoe enorm onze drive nu is.

Corporatie heeft een grotere taak dan alleen woningen verduurzamen
Overigens waren we niet helemaal vrij in het kiezen van het soort boiler. Onze corporatie zit ook al enige tijd in de aardgasvrije beweging. In het kader van Nederland gasvrij in 2050. In een nieuwsbrief eerder dit jaar: “De wens van ons allemaal is dat deze wijk in 2030 de eerste aardgasvrije wijk in de stad is”. Een mooi doel. 94% van de huurders uit het onderzoek en ik willen meewerken aan verduurzaming van woningen. Wel geeft 80% aan dat het niets extra’s mag kosten. 46% ziet taak voor corporatie om energiezuinig gedrag te stimuleren. Slechts 18% van de huurders geeft aan dat dat al gebeurt. Corporaties, laten jullie weten wat we kunnen doen om energie te besparen? Te beginnen met die elektrische boiler. En hopelijk zit ik volgend jaar minder gespannen bij het bekijken van de jaarafrekening.

Ook interessant