Succesvolle bijeenkomst ‘De huurder als verduurzamer’

01 februari 2019

Hoe kun je inspelen op het gedrag en huurders meekrijgen in jouw duurzaamheidsopgave? Op 31 januari zaten we met ruim 60 deelnemers in de Metaal Kathedraal om de do’s en don’ts te horen.

Vanuit de uitkomsten van het duurzaamheidsonderzoek onder KWH-leden, waaraan meer dan 10.000 huurders meewerkten, is veel inzicht verkregen rondom dit thema. Zo doet meer dan de helft van de huurders af en toe een warme trui aan om de verwarming niet aan te hoeven zetten. Niks mis mee, maar als dat uit financiële noodzaak is, is dat anders. Vooral omdat we zien dat een steeds grotere groep moeite heeft met het betalen van de woonlasten. Zo redt 13% van de huurders het nu al niet en nog eens 63% moet goed op de uitgaven letten. Met de verhoging van de energiebelasting is dit dus een kwetsbare groep die een verdere verhoging financieel eigenlijk niet kan dragen.

Hoe verander je gedrag?
Carina Wiekens, onderzoeker, onderwijsontwikkelaar, docent en schrijver ging expliciet in op de vraag ‘Hoe verander je gedrag?’. Daarbij gaf ze waardevolle tips mee: ‘Laat huurders bewuste keuzes maken op het gebied van energie en duurzaamheid. Geef daarbij huurders voldoende ‘bagage’ mee om zelf ook die bewuste keuzes te kunnen maken. Want een duurzaam leven begint met bewustzijn en urgentie, maar start pas als er handelingsperspectief is voor de huurder.’
Carina heeft met mooie voorbeeldpraktijken gedeeld hoe je dat kan doen. Daarmee zijn de deelnemers gevoed weer naar huis gegaan.

Meer lezen over huurders en duurzaamheid? Medio februari geven wij een publicatie uit rondom dit thema, met daarin ook de resultaten van het sectoronderzoek onder ruim 10.000 huurders die zich uitspreken over duurzaamheid. Wil je deze uitgave ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.